“Μια συζήτηση κατ’ άρθρον είναι δύσκολη…” (ή πώς “συζήτησαν” μέχρι τώρα στην Βουλή των Ελλήνων για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής κλπ.)

Την εκτός παρενθέσεως φράση του τίτλου διετύπωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής κλπ., μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων επί του σχετικού Νομοσχεδίου την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014.

Και πώς δικαιολόγησε την φράση αυτή η εισηγήτρια, βουλευτής Κεφαλληνίας, του ΣΥΡΙΖΑ; Να πώς: “γιατί τα θέματα ή αλληλοσυμπληρώνονται ή αντικρούονται” και συνέχισε: “Θα ήταν πιο πρόσφορο, λοιπόν, να μιλήσουμε για θεματικές ενότητες, αλλά θα αποπειραθούμε κυρίως ανά θεματική ενότητα”.

Όσα παρέθεσα απ’ τα πρακτικά των εργασιών της Επιτροπής είναι, “αδιόρθωτα”, ό,τι καταλάβατε, καταλάβατε – εγώ όμως ένα κατάλαβα! Κι αυτό είναι το ακόλουθο:

Ενώ και σ’ αυτή την Επιτροπή, όπως σ’ όλες της Βουλής των Ελλήνων, έπρεπε όχι μόνο να μιλούν επί της αρχής του Νομοσχεδίου, αλλά και σε κάθε άρθρο του να εξονυχίζουν κάθε φράση του και κάθε λέξη του θάλεγα, αυτό δεν έχει συμβεί – έτσι το Νομοσχέδιο όταν θα πάει για συζήτηση στο θερινό τμήμα της Βουλής, θα πάει χωρίς αναλυτική επεξεργασία και εξέταση των προβλεπομένων του επί της αρχής και σε κάθε άρθρο του ξεχωριστά.

Και οι εισηγητές και οι αγορητές, έτσι έχουν μεταχειριστεί αυτό το τόσο σημαντικό Νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής κλπ. ανεξάρτητα από τι τι έχουν πει σχετικά μ’ αυτό.

Το δεύτερο που μου κάνει εντύπωση είναι τούτο: Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων δεν έγινε μέχρι τώρα συζήτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής κλπ., κάποιοι μονόλογοι εκφωνήθηκαν επί του Νομοσχεδίου υποτίθεται, δεν έγινε ανταλλαγή επιχειρημάτων, συνόψιση συμπερασμάτων, κάποια έστω και μικρή αλλαγή στα άρθρα του Νομοσχεδίου – αυτό που συντελέστηκε δεν είναι κοινοβουλευτική λειτουργία, απαξίωση του πολιτεύματος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι!

Εκεί δε που η απαξίωση του πολιτεύματος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας υπήρξε εναργέστερη ήταν όταν επιχειρήθηκε -με τον τρόπο που επιχειρήθηκε- την Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 η διακωμώδηση της “λαϊκής συμμετοχής” στις εργασίες της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων – η παρατήρηση του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, κατά την οποία: “… όταν ερχόμαστε εδώ ως εκπρόσωποι φορέων να καταθέσουμε τις απόψεις μας υπάρχει έλλειψη χρόνου. Όταν, όμως, ερχόμαστε ως εκπρόσωποι αθλητικών συλλόγων δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”, είναι χαρακτηριστική!

Κώστας Π. Παντελόγλου