Image

Η ΑΕΚοφροσύνη του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, τα Δημόσια Έσοδα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Πόλης της Νέας Φιλαδέλφειας

sgouros-melissanidisΈνα δημοσίευμα είδε το φως της δημοσιότητας σε ΑΕΚόφρον site την Τετάρτη 7 Μαΐου 2014 – περιλαμβάνει και απαντήσεις του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού σχετικά με τα 20 εκατομμύρια ευρώ εκ των Δημοσίων Εσόδων που διαθέτει για το Γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια και αναφορά του στα “καλά” που θα προκύψουν για την Πόλη μας, διακηρύσσοντας την “ΑΕΚοφροσύνη” του.

Επιμελώς φυσικά αποφεύγουν και οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις να θίξουν το ζήτημα των 2 προωθούμενων από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου νομοθετικών ρυθμίσεων, μια για το Γήπεδο της ΑΕΚ και μια για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής, που αν γίνουν πράξη τα όσα προβλέπουν ανήκεστος θα είναι η βλάβη της Πόλης μας και του πνεύμονά της, του Δάσους μας.

Θα ήθελα όμως και κάτι άλλο να σχολιάσω:

Ο χώρος του Γηπέδου παρεχωρήθη στην ΑΕΚ προς άθλησιν των παιδιών των προσφύγων με την παρέμβαση στην Κεντρική Επιτροπή Στεγάσεως Προσφύγων του κορυφαίου παράγοντα της Γυμναστικής και του Αθλητισμού – όχι μόνον στην Ελλάδα – και εκλεκτού πνευματικού ανθρώπου Ιωάννη Χρυσάφη – Πρόεδρος τότε της ΑΕΚ ήταν ο διαλεχτός της δημοσιογραφίας της Κωνσταντινούπολης Κώστας Σπανούδης…

Η ΑΕΚ τότε, και πολλές δεκαετίες μετά, ήταν Ιδέα, οι αθλητές της σε όλα τα αθλήματα αγωνίζονταν γι’ αυτήν την Ιδέα – ποια η σχέση της ΑΕΚ προϊόντος του χρόνου μ’ αυτή την Ιδέα; Επιχειρηματικά σχέδια με τον μανδύα της ΑΕΚ συνιστούν οι Μελισσανίδειες επιδιώξεις σε βάρος της Πόλης μας και του πνεύμονά της, του Δάσους μας. Προς τι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δια των παραπάνω νομοθετικών ρυθμίσεων να τις προικοδοτεί αυτές τις επιδιώξεις με πολύτιμη αστική γη και δημόσιο χώρο αλλά και στρέμματα Δάσους και η Περιφέρεια του Γιάννη Σγουρού με Δημόσια Έσοδα;

Το ορθό στην προκειμένη περίπτωση – και όπως έχουν τα πράγματα – είναι τούτο: Εφόσον δεν θα εκπληρώνεται ο σκοπός της παραχώρησης του δημόσιου χώρου στην ερασιτεχνική ΑΕΚ, δηλαδή η άθληση των παιδιών των προσφύγων, η παραχώρηση αυτή να αρθεί! Ο σκοπός άλλωστε της παραχώρησης έχει πολλά χρόνια που δεν εκπληρώνεται!

Δεν πρέπει να συγχέεται ο σκοπός αυτός, η άθληση των παιδιών των προσφύγων δηλαδή, με τις Μελισσανίδειες επιδιώξεις, από πουθενά δεν προκύπτει η εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού – ούτε από τις παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ούτε και από τα Μελισσανίδεια σχέδια, ούτε και από την χρηματοδότηση με Δημόσια Έσοδα από την Περιφέρεια του Γιάννη Σγουρού.

Και κάτι τελευταίο για σήμερα: Ο Γιάννης Σγουρός έχει χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, μάλιστα στον 2ο βαθμό της, δεν φαίνεται όμως να έχει καταλάβει τι είναι Αυτοδιοίκηση – πρέπει εδώ να σημειώσω πως η Αυτοδιοίκηση ή υπάρχει ή δεν υπάρχει σε κάθε λόγο, σε κάθε πράξη.

Ε, αυτή η δήλωσή του δεν είναι Αυτοδιοίκηση!

“Στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας η Περιφέρεια έχει αποφασίσει και θα κάνει ότι είναι απαραίτητο, προκειμένου να γίνουν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις στους γύρω χώρους, ώστε το νέο γήπεδο να δώσει πνοή στην πόλη, να την ζωντανέψει, όπως παλιά και όχι να της προκαλέσει ασφυξία. … με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν χάρη στα χρήματα που δίνει η περιφέρεια και θα λυθούν πολλά και σημαντικά ζητήματα της πόλης και το σπουδαιότερο το νέο γήπεδο δεν θα αποτελεί εμπόδιο στον αστικό ιστό. … χάρη στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας όταν το γήπεδο της ΑΕΚ θα είναι έτοιμο θα αποτελεί στολίδι για την πόλη και χάρη των δικών μας παρεμβάσεων η πόλη θα αναπτυχθεί, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. …”.

Η δήλωση αυτή συνιστά προσβολή για την Νέα Φιλαδέλφεια και ασέβεια προς την ιστορική της διαδρομή. Την δήλωσή του αυτή ο Γιάννης Σγουρός δεν θα αποτολμούσε να την κάνει αν ο όποιος ή η όποια Δήμαρχος της Πόλης μας βάδιζε στα χνάρια του προοδευτικού δημοκράτη Δήμαρχου της Νέας Φιλαδέλφειας (εκλεγομένου επί 4 τετραετίες συνεχώς) Νικολάου Τρυπιά – ας μου επιτραπεί όμως εμένα να του πω, μια και κανείς μέχρι στιγμής δεν του το λέει στο όνομα της Πόλης:

Η Νέα Φιλαδέλφεια δεν είναι “ανήλικο” της Αυτοδιοίκησης, κύριε, για να έχει την ανάγκη προστασίας του Νομάρχη ή του Περιφερειάρχη, επιπέδου μάλιστα Γιάννη Σγουρού! Κρύβει δυνάμεις μέσα της γνήσια δημιουργικές, παραγωγικές και αυτοδιοικητικές που έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους – αργά ή γρήγορα θα κυριαρχήσουν και εδώ και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα δεσμά της “εοκικής πρακτικής”, του “Καποδίστρια” και του “Καλλικράτη”, της “Γερμανικής τεχνογνωσίας” θα σπάσουν, και το καθεστώς της δημιουργικής παραγωγικής και αυτοδιοικούμενης Ελλάδας θα διαδεχθεί το υπάρχον καθεστώς.

Αυτό είναι βέβαιο, όσο βέβαιο είναι ότι η αυγή διαδέχεται το σκοτάδι!

Κώστας Π. Παντελόγλου