Το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας στην Νομοθετική Ρύθμιση όσον αφορά το Γήπεδο της ΑΕΚ στην πόλη μας .5

Στο σημερινό γραφτό μου θέλω να επισύρω την προσοχή των αναγνωστών του “Κόσμου της Ν. Φιλαδέλφειας” σε μερικά που περιέχονται στην δήθεν Πολεοδομική Χωροταξική και Περιβαλλοντική Θεώρηση που αποτελεί αναπόσπαστο Παράρτημα της Αιτιολογικής Έκθεσης της εν λόγω Νομοθετικής Ρύθμισης.

Ποιο είναι το “πνεύμα” αυτών των αποσπασμάτων της Θεώρησης, τα οποία θα παραθέσω, και πώς βοηθούν τις επιδιώξεις της “Οικογένειας της ΑΕΚ”;

Θαρρώ ότι ο καθένας που θα διαβάσει τα παρακάτω μπορεί να σκεφτεί και μόνος του – ε, κάτι θα προσθέσω κι εγώ στο τέλος.

Απόσπασμα 1:

Κάτω από τον τίτλο “Βιοποικιλότητα, Προστατευόμενες Περιοχές και Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας” διαβάζει κανείς:

“Η περιοχή μελέτης είναι σε σημαντική απόσταση (αρκετών χιλιομέτρων) από ζώνες που ανήκουν στο εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών (σύμφωνα με τον Ν. 3937/2011 της βιοποικιλότητας).

Όσον αφορά την βιοποικιλότητα στην άμεση περιοχή του Σχεδίου, αφετηριακό δεδομένο είναι ότι το τελευταίο [το Σχέδιο δηλαδή] αφορά έκταση στο πολεοδομικό συγκρότημα όπου επικρατεί το αστικό τοπίο. Τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος περιορίζονται κατά κύριο λόγο στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και πολύ λιγότερο στην παραρεμάτια βλάστηση του ρέματος Γιαμπουρλά. Ανατολικά της περιοχής μελέτης διέρχεται το ρέμα Γιαμπουρλά, το οποίο περιβάλλεται από στενή παραρεμάτια δασική ζώνη.

Το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας απλώνεται βόρεια της περιοχής μελέτης, … και είναι τεχνητό, δηλαδή δεν αποτελεί υπόλειμμα παλαιότερου φυσικού δάσους. Άρχισε να δημιουργείται σταδιακά από το 1914 με δενδροφυτεύσεις…

Αποτελεί μια λεπτή λωρίδα πρασίνου … που απλώνεται από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά ανάμεσα στην Νέα Φιλαδέλφεια και την Νέα Ιωνία…”.

Απόσπασμα 2

Κάτω από τον τίτλο “Αντιληπτική Οργάνωση του Χώρου – Τοπία και Τοπόσημα” διαβάζει κανείς:

“Η υπό μελέτη περιοχή δεν αποτελεί ένα φυσικό τοπίο. … πρόκειται για ένα ανθρωπογενές, αστικού τύπου τοπίο. Κύριο στοιχείο του τοπίου, βέβαια, αποτελεί το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Ωστόσο και το Άλσος δεν αποτελεί υπόλειμμα παλαιότερου φυσικού τοπίου, αλλά είναι τεχνητό. Πιο αναλυτικά, ο οικισμός της Νέας Φιλαδέλφειας αναπτύχθηκε με σχέδιο τύπου garden city και μέχρι τον σεισμό του 1999 το αστικό τοπίο διατηρούσε σε σημαντικό βαθμό τον αρχικό προαστιακό χαρακτήρα του, με διώροφα εν πολλοίς κεραμοσκεπή κτίσματα. Μετά τον σεισμό όμως ανοικοδομήθηκε αρκετά έντονα και προσείλκυσε και χρήσεις άλλες από την κατοικία, εν μέρει υπερτοπικής εμβέλειας”.

Και τώρα δυο λόγια από εμένα – παρά που πιστεύω ότι όσοι διάβασαν τα παραπάνω κατάλαβαν πως με το ύφος τους και τον τρόπο τους αυτά βοηθούν να περάσουν οι επιδιώξεις της “Οικογένειας της ΑΕΚ” επί του προκειμένου.

Τι μας λένε οι θεωρούντες δηλαδή; Έλα βρε αδελφέ, η περιοχή που θα γίνει ό,τι επιδιώκεται από την “Οικογένεια της ΑΕΚ” δεν είναι προστατευόμενη εκ του Νόμου, απέχει χιλιόμετρα από ζώνες που προστατεύονται – έπειτα δεν πρόκειται για φυσικό τοπίο, αστικό τοπίο είναι ανθρωπογενές και τεχνητό το Δάσος όχι υπόλειμμα φυσικού Δάσους – άλλωστε μετά τον σεισμό του 1999 ο οικισμός της Νέας Φιλαδέλφειας ανοικοδομήθηκε αρκετά έντονα – (τι πειράζει να πέσουν και μερικές χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετόν ακόμα στην περιοχή και να επεκταθούμε και προς το Δάσος που δεν είναι φυσικό μα τεχνητό;)

Αυτά τα τελευταία δεν τα λένε βέβαια οι θεωρούντες, μα αυτά εννοούνε με όσα λένε – Τι τους απαντάμε, ψύχραιμα μάλιστα; “Άπαξ Δάσος, πάντα Δάσος“, έτσι τους απαντάμε. Και τους καλούμε να ξαναδώσουν εξετάσεις την επόμενη εξεταστική περίοδο, μελετώντας σοβαρά τα σχετικά, αφού το Υπουργείο δεν φαίνεται να έχει και αυτό Υπηρεσίες που να μπορούν να συντάξουν μια σωστή Νομοθετική Ρύθμιση, με Αιτιολογική Έκθεση αυθεντικού επιστημονικού περιεχομένου.

Θεωρούντες, Διοικούντες την ΑΕΚ, Κυβερνώντες, Νομοθετούντες – όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, δεν φαίνεται να επιθυμούν ώστε η ΑΕΚ να αποκτήσει Γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια και στο διάβα των χρόνων πάλι Στάδιο, το οποίο είχε και έχασε από φαραωνικές επιδιώξεις προηγούμενων Διοικήσεών της, οι οποίες έκριναν κατάλληλες προς τούτο τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999.

Οι Τοπικοί Άρχοντες και οι διεκδικούντες την Δημοτική Αρχή, αντί να συναθροίζονται με τους παραπάνω, να τους “προσκυνούν”, ή να παρακάμπτουν το ζήτημα σιωπούντες, οφείλουν να τους υποδείξουν τον μοναδικό σωστό τρόπο να αποκτήσει άμεσα η ΑΕΚ Γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια και στην πορεία το Στάδιο που δικαιούται, χωρίς να βλαφτεί η Πόλη και ο πνεύμονάς της, το Δάσος.

Κώστας Π. Παντελόγλου