Image

Αριστεροί για ζητήματα πολεοδομίας στην Ελλάδα .3: Αναφορά σε διατυπωθέντα από τον Καθηγητή Νίκο Κιτσίκη ως υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων εν όψει των Δημοτικών Εκλογών της 5.7.1964

Αναρωτιέμαι: είναι δυνατόν να συμπεραίνει κανείς και να κακομεταχειρίζεται ιδεολογικοπολιτικά έναν αγωνιστή του ύψους, του επιπέδου του Καθηγητή Νίκου Κιτσίκη, έχοντας πλήρη άγνοια όσων για ζητήματα πολεοδομίας και ειδικότερα της πόλης των Αθηνών έχει αυτός διατυπώσει;

Ο Νίκος Κιτσίκης το 1964
Ο Νίκος Κιτσίκης το 1964

Και όμως υπήρξε εκείνος που το έπραξε αυτό: Ο Καθηγητής Πολεοδομίας Γ. Σαρηγιάννης, με δυο αναρτήσεις του στο www.greekarchitects.gr (24.1.2013 και 25.1.2014) – με τι φόντα αλήθεια ιδεολογικοπολιτικά; Με τι ενημέρωση; Προφανώς και εμφανώς στηριζόμενος μόνο σε “επινοήσεις” του Μάκη Μαΐλη για το κομμουνιστικό, αριστερό και δημοκρατικό κίνημα της Ελλάδας, θεωρώντας πως αυτό του ήταν αρκετό και δεν του χρειαζόταν τίποτε άλλο.

Αυτό το γραφτό μου δεν θα ήθελα να το φορτώσω με πολλές πληροφορίες για τον Καθηγητή Νίκο Κιτσίκη γενικότερα και την ουσιώδη συμβολή του στα του κομμουνιστικού, αριστερού και δημοκρατικού κινήματος της Ελλάδας – άλλωστε σταδιακά στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” έχω καταχωρήσει σχετικά, και θα καταχωρήσω και άλλα στο μέλλον – θέλω να σημειώσω μόνο δύο πράγματα, τα οποία έχουν την σημασία τους για το ζήτημα που έθεσα:

Πρώτον, ο Καθηγητής Νίκος Κιτσίκης, Βουλευτής της Α’ Περιφερείας Αθηνών της ΕΔΑ και Μέλος της Διοικούσας και της Εκτελεστικής της Επιτροπής, ήταν ο εκδότης της μηνιαίας πολιτικής επιθεώρησης της ΕΔΑ με τίτλο “Ελληνική Αριστερά”, που πρωτοεκδόθηκε τον Αύγουστο του έτους 1963 και μέχρι την δικτατορία των συνταγματαρχών κυκλοφόρησαν 44 τεύχη της.

Και δεύτερον, ο Καθηγητής Νίκος Κιτσίκης ήταν Πρόεδρος του Κέντρου Μαρξιστικών Μελετών και Ερευνών (ΚΜΜΕ) προδικτατορικά, δική του δε ήταν η εκρηκτική διάλεξη με θέμα “Ο μαρξισμός και η φιλοσοφική αξία των μαρξιστικών σπουδών”, που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο “Αμιράλ” των Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 1966 – διάλεξη που εδράζονταν στο βιβλίο του “Η Φιλοσοφία της Νεώτερης Φυσικής” που κυκλοφόρησε το έτος 1947 (βλ. και Κώστας Π. Παντελόγλου, Στιγμές από την Ιστορία των Επιστημών – Σχετικά με το βιβλίο “Η Φιλοσοφία της Νεώτερης Φυσικής” και τον συγγραφέα αυτού Καθηγητή Νίκο Κιτσίκη, Εκδόσεις Παντελόγλου, Αθήνα 1999, Τέσσερα Ντοσσιέ).

Προσθέτω τώρα πως ο Καθηγητής Νίκος Κιτσίκης ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων στις Δημοτικές Εκλογές της 5ης Ιουλίου 1964, αναδείχθηκε δε πρώτος λαβών το 30,08% των ψήφων, κατά την έμμεση όμως εκλογή του Δημάρχου συνασπίσθηκαν οι “εθνικόφρονες” της δεξιάς και ορισμένοι του Κέντρου και έτσι αναδείχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων ο Γεώργιος Πλυτάς και όχι ο μαρξιστής Νίκος Κιτσίκης.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αυτών των Εκλογών δημοσιεύτηκαν: 1) Το Πρόγραμμα του Συνδυασμού του  2) Η Ομιλία του στο “Ακροπόλ” για τα προβλήματα των Αθηνών και 3) Ο Λόγος του στην μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Συνδυασμού του στην Πλατεία Κλαυθμώνος (που ήταν η ανάλυση του Προγράμματος του Συνδυασμού) – δημοσιεύτηκαν μεν τότε στην “Αυγή”, την “καθημερινή δημοκρατική εφημερίδα του λαού”, αλλά κυκλοφόρησαν και σε αυτοτελείς εκδόσεις.

Πολλές φορές, μετά την δικτατορία των συνταγματαρχών, τα επικαλέστηκα όλα αυτά προφορικά – το 1979 δε, καθώς και το 1980 αλλά και το 1982 προχώρησα και σε Δημοσιεύσεις σχετικές με το ζήτημα που αναφέρομαι, τόσο στα “Δημοτικά Ζητήματα”, όσο και στα “Ζητήματα Πολεοδομίας και Κατοικίας”, αλλά και στις “Σελίδες της Αθήνας και της Αυτοδιοίκησης”, φυλλάδια προσιτά στον καθένα που θα ήθελε να κατατοπισθεί σχετικά (κυκλοφόρησαν όλα από τις Εκδόσεις Παντελόγλου).

Κώστας Π. Παντελόγλου