Στιγμές και πρόσωπα του παγκόσμιου προοδευτικού κινήματος

Όταν ο Σαλβαδόρ Αλιέντε και ο Φιντέλ Κάστρο, ηγέτες της Χιλής και της Κούβας αντίστοιχα, συναντήθηκαν για τελευταία φορά, συζήτησαν για το ζήτημα του κοινωνικού μετασχηματισμού στις χώρες τους, και γενικότερα στην Λατινική Αμερική, καθώς και τα παρουσιαζόμενα προβλήματα. Παρών στην συζήτηση και ο στενός συνεργάτης του Προέδρου Αλιέντε Αουγκούστο Ολιβάρες δημοσιογράφος, ο οποίος και πήρε μέρος στην συζήτηση και την κατέγραψε. Η συζήτηση αυτή έχει δημοσιευθεί και σε ελληνική περιοδική έκδοση ενημέρωσης και προβληματισμού.

Από την συζήτηση αυτή αποσπώ ένα μικρό κομμάτι – ανήκει στον Αλιέντε, και με αυτό εγκαινιάζω την νέα στήλη του “Κόσμου της Ν. Φιλαδέλφειας” με τίτλο “Στιγμές και πρόσωπα του παγκόσμιου προοδευτικού κινήματος”.

Πριν καταχωρήσω αμέσως πιο κάτω τα όσα του Αλιέντε επέλεξα, προσθέτω ότι, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, πλάι στον νεκρό Σαλβαδόρ Αλιέντε στο Προεδρικό Μέγαρο της Χιλής, βρέθηκε και ο Αουγκούστο Ολιβάρες που έπεσε μαχόμενος αρνηθείς να τον εγκαταλείψει, παρά την αντίθετη εντολή του Αλιέντε:

chile-Fidel-Castro-Salvador-Allende

“Αλιέντε: … Στην Χιλή ο ιμπεριαλισμός δεν θα κάνει απόβαση, όπως έκανε στον Κόλπο των Χοίρων, δεν θα επέμβει με βίαια μέσα· μα θ’ αναζητήσει – κι αναζητάει ήδη – άλλους δρόμους, όπως για παράδειγμα να ενθαρρύνει την αντιδραστική παράταξη και να χρηματοδοτεί φασιστικές ομάδες, που καταφεύγουν στην δημαγωγία και κινητοποιούν τα πιο καθυστερημένα στρώματα του πληθυσμού. Μα είμαι σίγουρος, πως ο λαός μας θα δώσει σ’ αυτούς εκεί μια σκληρή και αμείλικτη απάντηση. Προσωπικά εγώ εκτελώ ένα καθήκον. Δεν μένω εδώ για να ικανοποιήσω μια προσωπική ματαιοδοξία. Είμαι ένας αγωνιστής, που σ’ όλη του την ζωή αφιέρωσε τις δυνάμεις του για να καταστήσει δυνατή την πορεία προς τον σοσιαλισμό. Και θα εκπληρώσω την εντολή που μου ανέθεσε ο λαός. Θα την εκπληρώσω με συνέπεια, θα πραγματοποιήσω το πρόγραμμα που υποσχεθήκαμε στον λαό της Χιλής. Κι αν εκείνοι που πάντα εξαπόλυαν την κοινωνική βία δοκιμάσουν να εξαπολύσουν εναντίον μας και την πολιτική βία, αν ο φασισμός θελήσει να χρησιμοποιήσει απέναντί μας τα ίδια μέσα που χρησιμοποίησε πάντα για να αντιμετωπίσει όσους επιχείρησαν να κάνουν μια επανάσταση, ε, λοιπόν: ο φασισμός θα πάρει αμείλικτη απάντησή μας. Και να η απάντησή μου: Εγώ θα πάψω να είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόνον όταν λήξει η λαϊκή εντολή, αλλοιώς θα πρέπει να με κάνουν διάτρητο απ’ τις σφαίρες. Δεν υπερασπίζομαι μια θέση προσωπική, υπερασπίζω τον Χιλιανό λαό στην δίκαιη αγωνία του να πραγματοποιήσει εκείνους τους μετασχηματισμούς, που θα του επιτρέψουν να ζει με αξιοπρέπεια, σε μια χώρα ανεξάρτητη, κύριος των πεπρωμένων του. Σκέπτομαι, πως η θέση μου είναι μια θέση ξεκάθαρη” (βλ. “Ηριδανός”, Τεύχος 7-12, Νοέμβρης 1973-Νοέμβρης 1974, Σελ. 101)”.

Η συζήτηση για την οποία κάνω λόγο σ’ αυτό το γραφτό πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του Φιντέλ Κάστρο στην Χιλή, όπου του δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσει με τους ανθρώπους των ορυχείων, με αγρότες, εργάτες, στρατιώτες, ιερωμένους – ενώ και μεγάλες λαϊκές εκδηλώσεις έλαβαν χώραν κατά την εκεί παρουσία του.

Έχει θαρρώ την σημασία του να σημειώσω και το πώς υποδέχτηκε ο Φιντέλ Κάστρο την δήλωση, την τοποθέτηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε, που παραπάνω καταχώρησα – δήλωση που πράγματι επιβεβαιώθηκε με την πράξη να μείνει στο Προεδρικό Μέγαρο, υπερασπίζοντας την Χιλιανή επανάσταση, και να τον κάνουν οι πραξικοπηματίες του Πινοσέτ “διάτρητο απ’ τις σφαίρες”. (Η σύμπτωση λόγων και έργων και η προβλεπτικότητα είναι γνωρίσματα του συνεπούς πολιτικού ηγέτη – και ο Αλιέντε υπήρξε συνεπής, εξαιρετικής ηθικής ακεραιότητας, πολιτικός ηγέτης).

Ας δούμε όμως τώρα τι είπε ο Φιντέλ Κάστρο μετά την τοποθέτηση του Αλιέντε και με τούτο να τελειώσω αυτό το γραφτό – θα συνεχίσω μια άλλη φορά και με άλλα σημεία της συζήτησης που επικαλέστηκα πιο πάνω, αλλά και άλλες στιγμές και πρόσωπα του παγκόσμιου προοδευτικού κινήματος.

“Κάστρο: Θαυμάζω, αληθινά, πολύ αυτή τη δήλωσή σου, σε συγχαίρω αληθινά και είμαι βέβαιος, πως θα γίνει σημαία για τον λαό, γιατί όπου οι αρχηγοί είναι διατεθειμένοι να πεθάνουν, και ο λαός είναι διατεθειμένος να πεθάνει και να κάνει όλα όσα είναι αναγκαία για να νικήσει. …”

Κώστας Π. Παντελόγλου
Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013